Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Vlaanderen telt 15.001 sites met zonevreemd bos - “Dit zijn geen onnauwkeurigheden" (Schauvliege)

Untitled Document
 •   

  Vlaanderen telt 15.001 sites met zonevreemd bos - “Dit zijn geen onnauwkeurigheden" (Schauvliege) • 18 mei 2017
  De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) heeft 15.001 sites met zonevreemd bos geteld op de kaarten van kwetsbare zonevreemde bossen van de Vlaamse regering. De confederatie spreekt van een "dreigend fors waardeverlies voor tienduizenden eigenaars." Dat zei de VCB in een persbericht. "De voorbeelden die vandaag zijn geciteerd hebben niets met onnauwkeurigheden te maken, maar zijn gewoon het gevolg van de criteria die gestemd werden in het parlement," reageert minister Schauvliege.

  De 15.001 gebieden met zonevreemd bos zijn gemiddeld 80 are groot en beslaan volgens de federatie vaak meerdere kadastrale percelen waardoor ze verschillende eigenaren hebben. "Daardoor dreigen tienduizenden eigenaars hun gronden niet meer te kunnen benutten waarvoor zij die hebben aangekocht", klinkt het in het communiqué. De fragmenten kwetsbaar bos zijn nu al voorlopig beschermd tot het openbaar onderzoek afloopt.

  In Vlaanderen vallen de zonevreemde bossen voor 1.630 hectare samen met woongebied en voor 502 hectare met industriegebied. Daardoor treft de bescherming van de bossen vooral particulieren. De waarde van hun gronden kunnen fors dalen en ze kunnen op hun perceel zonevreemd bos geen woning meer bouwen of uitbreiden.

  Maar de geciteerde voorbeelden hebben niets met onnauwkeurigheden te maken, benadrukt de minister. "De regering heeft gewoon de criteria toegepast die in het parlement zijn gestemd." Schauvliege belooft wel elk bezwaar van een burger zorgvuldig te zullen onderzoeken.

  "Iedereen vraagt steeds om meer bossen en een betere bescherming, maar het mag niet om het eigen perceel gaan", hekelt de minister. "Een aantal partijen vindt de 12.300 hectare zelfs veel te weinig en vraagt dat de volledige 65.000 hectare aan zonevreemde bossen wordt beschermd. Anderen komen nu in het verweer tegen de 12.300 hectare, waarvan 1.600 hectare bouwgrond."

  Schauvliege wil naar eigen zeggen "de weg van de redelijkheid bewandelen".

  Eigenaars kunnen nog tot 14 juli opmerkingen en bezwaren indienen tegen de voorlopige afbakening.

  De boskaart kan u hier raadplegen.

  Bron: Belga

  Untitled Document