Untitled Document Untitled Document

Home > Nieuws > Architecten > Architecten vragen om uitstel voor omgevingsvergunning

Untitled Document
 •   

  Architecten vragen om uitstel voor omgevingsvergunning • 25/04/2017


  De architecten maken zich grote zorgen over de volledige omschakeling op de omgevingsvergunning op 1 juni 2017. Zolang het systeem blijft haperen, kan de invoering het best uitgesteld worden. Dat zegt de beroepsvereniging Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV). De organisatie steunt ook het voorstel van Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA) om een crisiscel op te richten.

  Dat de invoering van de omgevingsvergunning, de samenvoeging van de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning, niet van een leien dakje loopt, was al bekend. Het systeem moest eigenlijk op 23 februari worden ingevoerd, maar omwille van problemen met de software hebben de meeste Vlaamse steden en gemeenten uitstel gevraagd. Dat uitstel is mogelijk tot 1 juni. Dan volgt de algemene invoering.

  Maar volgens architectenvereniging NAV blijven er problemen opduiken met het systeem achter de omgevingsvergunning. Zolang die problemen niet zijn opgelost, heeft het geen zin het systeem verplicht in te voeren. Het gaat volgens de organisatie ook om "meer dan kinderziektes". "Indien men geen garanties kan geven dat het systeem voldoende performant zal zijn op wat traditioneel de drukste periode van het jaar is voor bouwaanvragen, dan moet men de (verplichte) inwerkingtreding uitstellen", luidt het.

  NAV steunt verder ook de vraag van Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA) om een crisiscel op te richten die permanent en intensief overlegt tussen de Vlaamse overheid en stakeholders om zo de ruis op de communicatie weg te werken.

  Bron: Belga

  Untitled Document